Opdrachtgever: BAM
Bouwjaar: 2014
Bijzonderheden: Lastig toegankelijk, mergel ondergrond, vrij uitstekend iu
ENCI stopte in juli 2018 met de mergelwinning in Maastricht. Na de productiesluiting is het beheer van de groeve overgedragen aan Natuurmonumenten. Dit was de start van een transformatie, waarbij de industriƫle groeve werd teruggegeven aan de natuur en opengesteld voor publiek.
Vandaag de dag genieten bezoekers genieten vanaf het uitkijkplatform van het uitzicht over het Maasdal. Een trap zorgt voor de verbinding tussen de Sint-Pietersberg en de kalksteengroeve. Via een 215 treden daal je langs de mergelwanden af naar de groeve. Visser Staal was betrokken bij de realisatie van de trappen en het uitkijkplatform.
Aannemer BAM vroeg ons om de trappenpartij en het uitzichtpunt te maken. In 2014 werkten we de eerste schetsen van Rademacher & de Vries Architecten uit tot een technisch ontwerp. Dat was uitdagende klus. Niet alleen werkten we in een gebied dat lastig toegankelijk was. Ook was de ondergrond alles behalve standaard.
Visser Staal moest ervoor zorgen dat bezoekers van de ENCI-groeve op een veilige en comfortabele manier een hoogte van 40 meter kunnen overbruggen. Daarom hebben we op verschillende hoogtes platforms geplaatst. Om er zeker van te zijn dat mensen zonder gevaar naar boven of naar beneden kunnen lopen, hebben we duurzaam Carl Stahl-gaas aan de zijkanten van de trap bevestigd. Dat is niet alleen veilig, maar zorgt ook voor een open structuur.
De trap is gemaakt van thermisch verzinkt staal, met roostertreden en een balustrade van eveneens thermisch verzinkte staanders en relingen. We moesten bouwen zonder een gegeven nulpunt in het werk. De verankering van de trap in de zachte mergelwand vereiste een speciale constructie. Daarbij is mergel van zichzelf niet constructief. Daarom moesten we werken met grote stalen pluggen. Deze bevestigden we in de wand. We boorden gaten van wel zes meter diep in de mergel en daarin plaatsten we vervolgens de pluggen. Die hebben we met gietmortel verankerd om het constructief verantwoord te krijgen.
Het uitkijkplatform steekt vrij boven de groeve uit. Om dit te realiseren, hebben we een ankerblok van gewapend geplaatst. Dit blok is weggewerkt in de ondergrond. In het beton zijn stalen liggers met stalen bussen vastgezet. Voor het platform zelf gebruikten we twee stalen liggers van twintig meter lang en 500 mm breed en een hoogte verlopend van 500 naar 1900 mm. De vloer van het uitkijkplatform bestaat uit stalen roosters.
Zelf een kijkje nemen? De ENCI-groeve is deperfecte plek voor het maken van een mooie wandeling.